ONZE DIENSTEN

Uitgebreide diagnostiek

Uitgebreide diagnostiek is een breed onderzoek van het functioneren van het kind (6-12j) of jongere (12-18j).

 

Het heeft als doel te komen tot een doorgedreven evaluatie van het functioneren (sterkte/zwakte-analyse) om zodoende een geschikte behandeling voor te stellen. Het onderzoek staat steeds in functie van de behandeling!

PROBLEMATIEK

Een psychodiagnostisch onderzoek is aangewezen bij het vermoeden van verschillende problematieken die het dagelijks functioneren sterk hinderen:

  • intelligentie- en leerproblemen
  • aandachts- en concentratieproblemen
  • planning- en organisatieproblemen
  • sociaal communicatieve problemen
  • sociaal emotionele problemen
  • gedragsproblemen

WERKING

In het kader van onderzoek werken we steeds samen met diverse andere disciplines. Afhankelijk van de vraag/problematiek wordt er bijkomend extern onderzoek verricht door een logopedist of een kinesist. Bij het vermoeden van een diagnose wordt er naar een psychiater doorverwezen. We hebben in de buurt onze vaste contacten waarmee we goed samenwerken.

Een psychodiagnostisch onderzoek kent een vaste opbouw ongeacht de problematiek of de vraagstelling:

onderzoek

Er wordt gestart met een eerste onderzoek bestaande uit enkele screeningsvragenlijsten en een grondige ontwikkelingsanamnese. Het verdere onderzoek bestaat uit een aantal zorgvuldig gekozen tests en vragenlijsten die op basis van de intake worden geselecteerd.

verslaggeving

Na afloop van het onderzoek gaat de diagnosticus aan de slag met het scoren, normeren, interpreteren en integreren van de verschillende tests en vragenlijsten op basis waarvan een verslag wordt opgemaakt.

advies

Het psychodiagnostisch onderzoek wordt altijd afgerond met een adviesgesprek waarin het ganse verslag gedetailleerd wordt doorgenomen, zodat alle testscores, het totaalbeeld en het bijhorende advies begrijpelijk worden.

PRAKTISCH

Een (kortdurend) diagnostisch onderzoek is erg tijdsintensief. Naast het onderzoeksmoment zelf, doen we de scoring en interpretatie van de gegevens, vindt er een bespreking plaats op onze teamvergadering en wordt er een verslag geschreven met bijhorend besluit en advies.

Dit resulteert in een hoge kostprijs die ook het gevolg is van het dure psychodiagnostisch materiaal dat nodig is voor het voeren van een kwalitatief en gespecialiseerd onderzoek. De totaal kostprijs per diagnostisch onderzoek kan uitgesplitst worden in onderzoekstijd en verslaggeving en materiaal. Een gedetailleerd overzicht van de tarieven vind je op de pagina afspraken & tarieven.

MEDEWERKERS

Een psychodiagnostisch onderzoek wordt steeds gevoerd door een psychodiagnosticus met als basisopleiding klinische psychologie en als specialisatieopleiding het postgraduaat in de psychodiagnostiek.

Zo hebt u de garantie op kwaliteit. De resultaten worden met de behandelende kinder- en jeugdpsychiater besproken.